Home / Uncategorized / Hvorfor Skyder jeg Tethered?

Hvorfor Skyder jeg Tethered?

Billedet er lånt fra Apples hjemmeside

Når man tager billeder med et digitalt kamera har man mange fordele.

En af dem er at man ikke behøver købe skifte og fremkalde film, men en af de største fordele er at man med det samme kan se det billede man lige har taget.

Mange bruger displayet bag på kameraet og dette kan også være tilstrækkeligt hvis man skal lave en hurtig vurdering af lyssætning eller om man fangede det rigtige øjeblik, men hvis man skal gå bare lidt ned i detaljer kan det pludselig være en hindring med en lille skærm.

Ting som skarphed og den nøjagtige eksponering kan være svær at vurdere ordenligt, samtidig får kunden ikke den fulde fornemmelse af resultatet der kommer ud af kameraet.

Det er derfor jeg altid skyder billederne direkte ind på min computer(tethered).

Via et USB kabel som er forbundet til computer og kamera ryger billederne direkte over på min computer imens jeg fotograferer løs.

Dette har en række fordele og et par ulemper som jeg gerne vil ridse op for jer

Fordele

Det foto tekniske

Jeg kan meget hurtigt vurdere den serier billeder du lige har taget uden at være i tvivl om skarphed, lyssætning, eksponering, komposition og hvordan din model ser ud.
Hvis man fotograferer børn er det tit en fordel at kigge efter manglende skarphed grundet hurtige bevægelser. Dette er noget man har svært ved at se på en lille skærm.

Ligeledes kan det være svært at se om mere krævende lysopsætninger faktisk virker 100% på LCD skærmen.
Der skal med andre ord en større skærm til.

Jeg er samtidig fri for at overføre billederne fra mit hukommelseskort, hvilket sparer mig tid.

Det kundemæssige.

Du kan skabe en god dialog med kunden omkring billederne.
Samtidig kan det bruges som pejlemærke hvor du kan fornemme om kunden er tilfreds med de billeder der er blevet taget.

Jeg arbejder både med børnefotografering og portrætter af voksne og i begge tilfælde er det en stor fordel at kunden kan se de billeder der lige er blevet taget på en stor skærm.

Hvis det drejer sig om et portræt af en eller flere voksne kan de få en idé om hvad der virker for dem eller ej.

Nogle opdager at de ikke kan lide at de smiler med tænderne, andre opdager at den trøje de har på måske ikke fungerer som de havde troet. Alle har en mening om dem selv når de kommer op på en stor skærm.

Når det drejer sig om børnebilleder kan forældrene vurdere om jeg har fanget de udtryk som de ønsker. Nogle forældre kan være i tvivl om jeg når at fange de små hvis tempoet er højt og muligheden for at vurdere billederne hurtigt på skærmen er med til at berolige dem.

Det hele er med til at skabe tiltro til mig som fotograf hvilket giver ro i mit og kundens sind.

Ulemper

Billede lånt af tethertools.com

Kablet

Jeg bruger kabel når jeg skyder billeder direkte ind på computeren og dette gør jeg da et kabel er ligetil.

Det er nemt at fejlfinde hvis noget ikke virker som det skal.

Jeg har overvejet en trådløs løsning, men jeg har endnu ikke fundet den rigtige løsning.

Et problem med kabel er at man skal obs. på at ingen piller, hiver eller falder i det. Dette gælder typisk ved børnefotografering. Det ville være rigtig ærgerligt at få sin computer revet ned på gulvet.

Programmet

Lightroom 4 logo I øjeblikket bruger jeg Lightroom til at skyde tethered, og der er nogle grunde til dette.

Da jeg bruger Lightroom når jeg arbejder med billederne efterfølgende er det nærtliggende at dette program bruges til at fotografere tethered.

Lightroom er dog også lidt af en hæmsko da overførslen af billederne går meget langsomt.
Mange sværger til programmet Capture One da tethering fungerer langt hurtigere med dette program.

Grunden til jeg ikke bruger Capture One er at Lightroom først sørger for at billederne bliver gemt på kameraets hukommelseskort og derefter på computeren.
Dette gør Capture One ikke og jeg tror det er hemmeligheden bag dette programs bedre overførselshastighed.

Da billederne ikke bliver gemt på kort kan jeg ikke tage en hurtig vurdering ved at kigge på mit kameras LCD skærm(hvilket jeg gør selvom jeg har muligheden for at kigge på dem ovre på min skærm hurtigt efter). Dette gør at Capture One ikke er en mulighed for mig.

Der opstår endnu et problem med Lightroom når jeg er i gang med at tage mange billeder hurtigt efter hinanden. Her kan Lightroom godt finde på at “blokere” kameraet så det ikke kan tage flere billeder før kameraets buffer er “kommet af med” et vis antal billeder.

Dette kan være meget frustrende når det gælder fotografering af børn, da det rigtige smil skal fanges hurtigt. Jeg har været i situationer hvor jeg er blevet nød til at rive kablet ud for at fortsætte med at tage billeder, hvilket ikke er optimalt.

Man oplever ikke dette med Capture One da billederne bliver kørt direkte ned på computeren uden at gemme på kort.

Man kan sige at Capture One nok ville være den ultimative løsning hvis man har god tid til at gå hen til skærmen for at kigge og ikke kommer i situationer hvor kablet ryger ud af kameaet eller den forlænger som jeg bruger.

 

Alt i alt

Fotografers arbejdsgange er forskellige, men hvis man har Lightroom så syntes jeg at man skylder sig selv at prøve det tethering af.

Jeg syntes det er en produktiv og effektiv måde at tage billeder på og jeg ved at mange af mine kunder syntes det er “god service” at jeg gør det.

Det var alt for nu :)

Skrevet af: Nikolaj Grundtvig


6 thoughts on “Hvorfor Skyder jeg Tethered?

 1. Allan Høgholm

  26 mar on 2013 at 22:22

  Jeg bruger også fra tid til anden tethered, men ofte opgiver jeg igen, pga. den langsomme overførsel til Lightroom. Jeg har et par gange brugt et lille bord med hjul under, til at placere min bærbar på, det fungere rigtig godt.

  Mit håb er, at det på et tidspunkt kommer en Wifi enhed til at tilslutte til ens kamera, eller indbygget. Som blot overfører billederne som ligger på kortet til en udpeget folder på netværket. Så er der forhåbentlig ikke noget, som kameraet skal vente på, så man blot kan skyde løs :)

  • admin

   26 mar on 2013 at 22:47

   Det handler typisk om at skyde løs men lære hvornår Lightroom “siger fra” :)

   Man kan med mit kamera fyre en god serie af inden den blokerer for flere overførsler, men det er irriterende at man kan komme i en situation hvor man bliver nød til at rive stikket ud, det helt sikkert.

   Jeg kunne godt fristes til at prøve en Wi-Fi enhed.. hvis man på nogen måde kunne låne en nogen steder og teste den en dag eller to i studiet, så kunne jeg måske “omvendes” :)

 2. Keld Bendtsen

  30 mar on 2013 at 22:17

  Én af de udfordringer jeg har med tethering er, den der bliver fotograferet, har meget travlt med at se på skærmen. De har næsten mere travlt med at se dem selv, end at få taget et godt billede.

  Af logistiske årsager, kan jeg ikke dreje skærmen væk, så ofte ender det med, at jeg minimerer Lightroom, så de ikke kan se billederne, før tiden er til det. Det er jo også fint nok, men fjerner samtidig min mulighed for at bruge skærmen i arbejdet.

  Omkring trådløs tethering, så er der jo for skellige løsninger, alt efter mærke (Canon, Nikon). Det er som regel en ret dyr løsning, men spiller max.

  Selv er jeg gået væk fra USB og skyder via LAN (Canon). Det er dejlig hurtigt og billederne popper meget hurtigt op i Lightroom – som i Capture One.

  Måske Cam Ranger kan være en mulighed? (camranger.com) Ikke direkte til en computer, men til et iOS device. Hastigheden kender jeg ikke, men der er da muligheder.

  • admin

   30 mar on 2013 at 22:33

   Som regel kan jeg godt fange dem jeg fotograferes opmærksomhed alligevel :)

   Hvis det er børn der ikke kan lade være, så slukker jeg skærmen.

   Det sparer mig stadig en del tid at kunne fremvise billederne med det samme efter billederne er taget, og jeg holder typisk pauser når det virker rigtigt og lader kunderne kigge :)

   Jeg har ikke et 1D, så har ikke mulighed for LAN kabel, ellers var det helt klare løsningen.

   iOS tethering er slet ikke en mulighed da ingen af mine iOS enheder ville have plads nok til en række sessions efter hinanden :)

   • Keld Bendtsen

    30 mar on 2013 at 23:28

    Fuldt forståeligt. Da jeg skød med Canon 5D mark II, havde jeg en WFT enhed, som jo både giver WiFi og LAN. Dengang valgte jeg også LAN. Dels bruger det mindre strøm og dels er det langt hurtigere.
    Men ja,- det er ofte løsningen, at lukke skærmen ned og stadig nyde godt af en sparet arbejdsgang. Samtidig giver det jo nemlig muligheden for at sælge flere billeder, når kunden ser dem i en større udgave end 3″.
    Tethering er sagen, selv med Lightroom.

    • admin

     31 mar on 2013 at 02:56

     Vidste faktisk ikke du kunne få LAN til f.eks. 5D MK II.

     Er hastigheds forbedringen pengene værd? :)

Skriv et svar